Dragone Black Shire, un tractor robotizat complet autonom sub 200.000 de euro

Dragone Black Shire, un tractor robotizat complet autonom sub 200.000 de euro

Producătorul italian de utilaje agricole Dragone a prezentat tractorul robotizat Black Shire în cadrul celei mai recente ediții a Expoziției Internaționale de mașini agricole și de grădinărit (EIMA 2021), care s-a desfășurat în perioada 19-23 octombrie 2021 la Bologna.

Italienii intenționează să realizeze până la 200 de astfel de tractoare robotizate în anul 2022, relatează portalul de știri Future Farming.

Utilajul, denumit oficial R 3075, este propulsat de un motor diesel de 70 de cai putere care oferă energie unui generator ce pune în mișcare roțile și instrumentele atașate atât în față, cât și în spate. Robotul nu are o priză de putere (PTO).

Black Shire este un utilaj agricol complet autonom. Pentru început trebuie să fie învățat prin telecomandă să lucreze o nouă fâșie de teren. Ulterior, tractorul va opera în mod autonom, de unul singur.

Compania Dragone (care produce în principal mașini de tuns iarba, tocătoare și pulverizatoare) a dezvoltat acest tractor robot în special pentru livezi și podgorii, însă Black Shire poate fi utilizat și pe câmp.

Primele zece unități și-au găsit deja proprietari, iar obiectivul companiei este să producă 200 de tractoare robotizate până în 2022. Claudio Rapalino, manager de proiect, a explicat că prețul unui astfel de robot este de sub 200.000 de euro.